Mail Jolien jolien@denk.be of bel +32 59 340 280 voor meer info.

De do’s en dont’s van vertical video

Het afgelopen jaar zie je meer en meer verticale video’s passeren tijdens het surfen. Ook video creator Sarah is sinds kort voor deze videovariant gewonnen. Het gebruik van verticale video’s op het juiste kanaal leidt tot meer visibiliteit en ROI. Benieuwd waarom ook jij deze video’s moet gebruiken? We geven je alle ins en outs, en sluiten af met 4 do’s en don’ts van vertical video.

Sinds televisieschermen hun intrede deden in de jaren ’50 zijn we gewend dat die horizontaal zijn. Ons gezichtsveld is horizontaal georiënteerd (we zien meer in de breedte dan in de hoogte) waardoor schermen op diezelfde manier ontwikkeld werden. De komst van smartphones en tablets introduceerde (op die eenzame Blackberry-gebruikers na) verticale schermen in ons dagelijks leven. En tóch bleven we jarenlang vasthouden aan horizontale video’s. Tot nu!

Alles voor het gemak

Steeds meer consumenten gebruiken uitsluitend hun smartphone en tablet tijdens het surfen. Bovendien is die gebruiker per definitie lui. We nemen de moeite niet om ons scherm te draaien, en scrollen lustig verticaal door onze feeds heen. Meer en meer bedrijven integreren daarom verticale content in hun marketingstrategie.

Bepaal je medium

Of de gebruiker verticaal of horizontaal kijkt hangt af van het medium. Video’s op YouTube of op je bedrijfswebsite worden doorgaans nog steeds horizontaal bekeken. Reden? Kijkers zitten er doorgaans met een intentie om lange(re) video’s/content te bekijken en gebruiken hun laptop, of kantelen hun smartphone. Instagram en Instagram Stories is dan weer afgestemd op verticale content. Facebookgebruik zweeft tussen die beide in. Afhankelijk van de doelgroep wordt Facebook met de smartphone of laptop bekeken.

Meer visibiliteit

Waarom je maar beter verticale video’s gebruikt? Een verticale video of advertentie op een verticaal scherm wordt veel groter geplaatst dan op een horizontaal scherm. Je trekt sneller de aandacht en kan ‘m bovendien langer behouden. Het voorbeeld hieronder toont in één oogopslag het grote verschil. Dezelfde video in horizontaal en verticaal formaat, op éénzelfde feed en smartphone bekeken. Welke springt er volgens jou uit?

Do’s van verticale video

Don’ts van verticale video

  1. Bepaal op voorhand op welk medium je je campagne wil richten en voor welk formaat je gaat.
  2. Mix it up: gebruik zowel verticale als horizontale video’s en test uit welk formaat voor de meeste conversie zorgt.
  3. Film verticaal. Een horizontale video die je bijsnijdt naar een verticale video leidt tot kwaliteitsverlies én een slechte framing.
  4. Monteer in het juiste formaat.
  1. Stop niet te veel in de breedte van je beeld. Focus op hoogte en vermijd bijvoorbeeld landschappen.
  2. Kies voor korte video’s. Verticale kijkers verkiezen korte ‘snackable’ content boven langdradige video’s.
  3. Plaats tekst niet aan de rand van je video. Veel schermen zijn tegenwoordig gebogen waardoor die tekst moeilijk leesbaar wordt.
  4. Probeer video’s stabiel te filmen. Shakeyness in een verticale video valt meer op dan in een horizontale video.

Durf je camera eens 90 graden te draaien. Afhankelijk van je doelgroep en kanaal zal je een pak extra visibiliteit creëren. Heb je vragen bij vertical video’s? Geef ons een seintje via info@denk.be. Video creator Sarah gaat graag met je aan de slag!