Mail Jolien jolien@denk.be of bel +32 59 340 280 voor meer info.

5 tips voor een snellere website

Een mooie bedrijfswebsite is een belangrijk onderdeel van je marketingstrategie. Een aanlokkelijke website die .. goed functioneert! Niks zo vervelend als een website die traag laadt. Ook webdeveloper Maarten is allergisch voor lange laadtijden. Hij bundelt voor ons 5 tips voor een snellere website.

Afbeeldingen optimaliseren

Afbeeldingen zorgen doorgaans voor de grootste hoeveelheid data op een webpagina. Wil je je webpagina’s vlot laten laden? Zorg dan dat je de grootte van je afbeeldingen beperkt. Goed nieuws, je kunt dit perfect zelf doen! Veelgebruikte contentmanagementsystemen als WordPress of Joomla zorgen standaard voor een compressie van je afbeeldingen. Nog vóór je je afbeeldingen op je website plaatst snijd je ze best bij naar het maximale formaat dat nodig is. Een eenvoudig werkje met een drastische impact op de laadsnelheid.

Vermijd onnodige plug-ins

WordPress maakt het gebruikers erg makkelijk om allerhande (gratis) plug-ins te installeren. Een social feed, live chat of pop-up venster voor bezoekers die je site verlaten? Handig toch! Hoe leuk plug-ins ook zijn: er hangen heel wat verborgen nadelen aan vast.

 

Iédereen kan plug-ins ontwerpen en delen. Als je geluk hebt pik je er één van uitstekende kwaliteit uit, heb je pech dan werkt de plug-in ondermaats. En daar worden je websitebezoekers niet gelukkig van. Of je een kwalitatieve plug-in te pakken hebt kan je op verschillende manieren checken: is de plug-in amper gedownload, of wordt ze al lang niet meer bijgewerkt? Geen goed signaal. Gebruik zeker ook de ratings die WordPress zelf aan z’n plug-ins geeft. Kies ook altijd voor plug-ins die binnen WordPress zelf aangeboden worden. Tweede en belangrijkste nadeel: elke plug-in brengt extra ‘pageload’ met zich mee. Kies altijd voor kwaliteitsvolle plug-ins en check of de plug-in écht de moeite waard is.

Browsercaching

Elke browser maakt tijdelijke kopieën van de pagina’s van je website. Door gebruik te maken van browsercaching vertel je browsers dat ze gebruik kunnen maken van die opgeslagen pagina’s. Hierdoor moeten pagina’s niet telkens opnieuw volledig geladen worden, wat de laadtijd van pagina’s zienderogen doet afnemen. Klein minpunt: dit kan je niet zelf doen zonder een stevige programmeerkennis. Stap naar een webdeveloper die weet waarmee hij bezig is. Maarten helpt je graag.

Kies voor kwaliteitsvolle hosting

Om je website beschikbaar te stellen op het internet heb je hosting nodig. Een server, een zeer krachtige computer, beschikt over de software om dit te doen. Wanneer klanten je site bezoeken, surfen ze eigenlijk naar die supercomputer die je website presenteert.

 

De mogelijkheden en prijzen van die hosting zijn erg divers. Veel klanten vinden het moeilijk om het bos door de bomen te zien, en kiezen te snel voor de goedkoopste oplossing. Geen goed idee! Goedkope – of soms zelfs gratis hosting – is een garantie op slechte kwaliteit en service en heeft verreweg de grootste impact op de laadsnelheid van je website. Slechte hostingbedrijven doen vaak aan overselling. Te veel websites zijn aangewezen op één server waardoor de supercomputer plots niet meer zo super is. Heb je twijfels over welke hosting je best kiest? Webdeveloper Maarten kent de markt vanbinnen en vanbuiten en geeft je graag tips.

 

Ook de locatie van je server speelt een rol. Kies je voor een Belgische server? Dan zal de laadtijd een stuk sneller zijn dan wanneer je voor een Amerikaanse server kiest.

Let op met bestaande thema’s

WordPress staat alom gekend om z’n gebruiksgemak. Zelfs gebruikers zonder enige ervaring kunnen een knappe website opzetten via de bestaande thema’s. Erg handig, maar die thema’s zijn vaak overladen met onnodige features, plug-ins en scripts die de laadtijd de hoogte in doen schieten.

Onze tip? Vertrek van een basisthema en bouw van daaruit je website op, enkel met de features die je écht nodig hebt.

Een mooie en goed functionerende bedrijfswebsite mag niet ontbreken binnen jouw communicatiestrategie. Met deze 5 tips heb je een snelle website in een handomdraai.

Wil je aan de slag met jouw bedrijfswebsite? Maarten helpt je graag verder! Maak een afspraak via maarten@denk.be. We werken graag de geknipte marketingstrategie uit voor jouw bedrijf!